Overslaan en naar de inhoud gaan
Meisje met VR-bril op Jeroen Broeckx

Geen toekomst zonder de volgende generatie

Bijna elke scholier komt Rubens tegen op school in een les of tijdens een uitstap. Maar maakt Rubens indruk op hen? Hoe likeable kan iemand zijn die al 400 jaar dood is? Het Rubenshuis zoekt de antwoorden bij de jongeren zelf. Met een intensieve samenwerking met het Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwecollege en kunsteducatieve organisatie das kunst vzw werkt het museum aan een eigentijds en innovatief scholenaanbod.

Het Onze-Lieve-Vrouwe College van Antwerpen ligt op een boogscheut van het Rubenshuis. Zij brengen jaarlijks met een aantal klassen een bezoek aan het museum. Een gedroomde partner voor het Rubenshuis om de band met Antwerpse jongeren én de buurt te versterken.

3 jongeren zijn bezig op een iPad. Jeroen Broeckx

     

Een virtuele kunstkamer uit 2024

Close up van iPad met schilderij van Rubens Jeroen Broeckx

Onder de professionele begeleiding van das kunst vzw werken scholieren van de 2de en 3de graad twee schooljaren rond Rubens. Zijn leven en zijn kunst zijn het vertrekpunt om een hedendaagse virtuele kunstkamer te maken. Dit realiseren de jongeren met allerhande digitale technieken onder begeleiding van de professionals van das kunst vzw. Rubens wordt met hun creativiteit en kijk op de wereld getransformeerd naar de snelle, digitale en diverse maatschappij van vandaag.

Een tweede thuis

Schooljaar 2022-2023 en 2023-2024 zijn er een vijfentwintigtal workshops ingepland. Na deze kennismaking gaan de geïnteresseerde leerlingen nog een stapje verder. Zij gaan tijdens een tweewekelijkse atelierwerking de uitdaging aan om de resultaten op een eigenzinnige manier te verwerken. Deze jongeren werken toe naar een innovatief en kwalitatief scholenaanbod voor het toekomstige museum, het Rubenshuis wordt voor deze jongeren een tweede thuis. 

Enthousiasmeren en stimuleren

3 jongeren rond een computer, beamer schijnt in het beeld Jeroen Broeckx

Rubens deelde enthousiast zijn kennis en passie met zijn medewerkers en zijn netwerk. Een voorbeeld dat het Rubenshuis heel graag volgt. Het museum wilt de collectie laten aansluiten bij de leerlijnen van de school. Ze deelt de kennis en expertise van de museummedewerkers in de klas. Zo streeft het Rubenshuis ernaar om de drempels bij jongeren weg te werken en hen kritisch te laten meedenken hoe dit kan gebeuren. Met deze langdurige samenwerking zetten school en museum actief in op het ontwikkelen en het versterken van de culturele competenties van de jongeren om hun persoonlijke en sociale ontwikkeling mee vormen.

Das Kunst

Het Rubenshuis werkt hiervoor samen met das kunst. Das kunst leert kinderen en tieners flexibel en wendbaar omgaan met versnelde verandering door hun verbeeldingskracht en aanpassingsvermogen te stimuleren en samen te werken in kunstprojecten onder begeleiding van jonge kunstenaars. Das Kunst beweegt zich flexibel in onze veranderende samenleving met als belangrijke pijlers artistieke vrijheid en het bieden leerkansen. 

Meer info: www.daskunst.be

Schrijf je in op de nieuwsbrief