Overslaan en naar de inhoud gaan
Directeur Bert Watteuw geeft rondleiding in het groot atelier van het Rubenshuis Ans Brys

Erfgoedklasbak: reserveer een museumexpert voor je klas!

Tussen 15 en 26 april 2024 organiseert FARO opnieuw de Erfgoedweek. Enkele medewerkers van het Rubenshuis ontpoppen zich tot erfgoedklasbak. Je kan hen uitnodigen voor een unieke les in je klas.

De vrouwen van Rubens - directeur Bert Watteeuw

Close up van gezicht, ogen tot mond, van Isabella Brant

Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. Zo luidt het cliché. Maar misschien is het eerder zo dat achter elke sterke vrouw een succesvolle man staat? Wie waren de vrouwen van Rubens? En hoe runden zij een van Antwerpens meest dynamische huishoudens? En wie waren de vrouwen die grote kunstopdrachten plaatsten bij Rubens en zo zijn carrière maakten? Wat was het statuut van vrouwen in het Antwerpen van de zeventiende eeuw? Weg met Rubens’ zogezegd dikke vrouwen. Tijd voor Rubens’ sterke vrouwen!

 • Doelgroep: 3e graad middelbaar
 • Regio: Antwerpen

Richt het Rubenshuis mee in: Wat hoort waar in het museum? - Conservator Martine Maris

Het levensverhaal van Rubens zit boordevol interessante mensen en kunstwerken. Deze moeten ook de juiste plaats krijgen in het museum. Samen met conservator Martine Maris leggen jullie de puzzel van het vernieuwde Rubenshuis: welk object hoort waar en hoe krijgt elk ‘personage’ zijn juiste plaats. Zo maken jullie niet alleen kennis met de collectie maar ook met de job van een museummedewerker.

 • Doelgroep 2e leerjaar.

 

De stem van Rubens: Hoe communiceert het museum? - Communicatiemedewerker Harlinde Pellens

Wanneer je rondloopt in het museum, leer je Rubens kennen. Maar wie zorgt er eigenlijk voor dat je het museum leert kennen? Communicatieverantwoordelijke Harlinde Pellens vertelt er jullie alles over: van social media tot website en van contentplanning tot het vinden van de juiste woorden. Zo leren jullie het verhaal van Rubens, en zijn museum, te vertalen naar de buitenwereld.

 • Doelgroep: 2e en 3e graad middelbaar.
 • Regio: Antwerpen
 • Beschikbaar op 22 en 23 april

Wie is Rubens: maak kennis met de meester - Publiekswerker Liene Conard

Peter Paul Rubens, Zelfportret

We kennen Peter Paul Rubens allemaal als de schilder van vele magische kunstwerken. Maar wie is deze mysterieuze man eigenlijk? Samen met publiekswerker Liene Conard leren jullie de meester kennen in al zijn veelzijdige facetten. Wisten jullie al dat hij naast een trotse vader ook een undercover-spion was? En wist je al dat hij heel gepassioneerd was door nieuwe uitvindingen en wetenschap? Tijd om de meester écht te leren kennen!

 • Doelgroep 1e en 2e graad middelbaar

 

Het huis waar Rubens thuiskomt: op bezoek bij de meester - bibliothecaris Ute Staes

Peter Paul Rubens (atelier), Wandeling in de tuin, Alte Pinakothek..jpg

Diners bij kaarslicht? Strijken mét een kast? Schietgrage buren in de tuin? Welkom in Rubens’ 17de-eeuws stulpje! Tijdens deze workshop reizen jullie samen met bibliothecaris Ute Staes af naar het Antwerpen van de 17de eeuw.  Neus rond in het huis van Peter Paul Rubens en leer hem persoonlijk kennen aan de hand van kunstwerken.

 • Doelgroep:4e en 5e leerjaar.

 

Praktisch

Wil je graag een erfgoedklasbak in je klas of op locatie? Mail naar rubenshuis@antwerpen.be voor 8 april 2024 met de volgende gegevens:

 • Naam school en welk leerjaar
 • Aantal leerlingen
 • Voorkeur van datum, uur en locatie
 • Jouw contactgegevens

De erfgoedklasbakken zijn gratis in het kader van erfgoedweek.

Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief