Overslaan en naar de inhoud gaan
Directeur Bert Watteuw geeft rondleiding in het groot atelier van het Rubenshuis Ans Brys

Erfgoedklasbak: reserveer een museumexpert voor je klas!

Tussen 17 en 28 april 2023 organiseert FARO opnieuw de Erfgoedweek. Enkele medewerkers van het Rubenshuis ontpoppen zich tot erfgoedklasbak. Je kan hen uitnodigen voor een unieke les in je klas. 

LUST FOR LIFE - Een rollercoaster van een leven. Peter Paul Rubens in minder dan een uur - directeur Bert Watteeuw

Peter Paul Rubens, Zelfportret, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis, foto: KIK-IRPA

Oude meesters saai? Rubens afgezaagd? Onzin. Het leven en werk van Rubens is ongebruikelijk bewogen. Een van de grootste kunstenaars ooit, misschien wel de grootste, produceerde zijn fenomenaal oeuvre in hartje Antwerpen. Wie is deze man, die we te veel als een monumentaal standbeeld op de Groenplaats kennen en te weinig als een man van vlees en bloed? Hoe kon hij zo succesvol worden? Wie waren de sterke vrouwen achter Rubens? De directeur van het Rubenshuis probeert jullie te bekeren met een geïllustreerde sneltreinbiografie!

 Parental advisory: bevat seks en geweld.

  • Doelgroep secundair onderwijs - VOLZET 

 

WORKSHOP - Een nieuwe outfit voor Clara Serena en Albert Rubens - publiekswerker Nele Vervoort

Uitgeknipte tekenen van kledij samen met de aankleedpopjes © Rubenshuis

Rubens was een belangrijke schilder die 400 jaar geleden woonde en werkte in het Rubenshuis. Hij leefde niet alleen in zijn prachtige huis. Hij had verschillende kinderen waaronder zijn dochter Clara Serena en zijn zoon Albert. Het huis, dat nu een museum is, verschilt erg van de huizen waarin wij vandaag wonen. Er was bijvoorbeeld geen elektriciteit en stromend water. 

Hoe leefden de kinderen in die tijd? Waarmee speelden ze? En wat voor kleren droegen ze? Tijdens de workshop maken de kinderen zelf een nieuwe outfit voor een aankleedpopje van Clara Serena of Albert.  

  • Doelgroep: lager onderwijs (2de, 3de en 4de leerjaar) - VOLZET 

 

 

Achter de deuren van een gesloten museum - conservatoren Martine Maris & Monique Kontzen

Haecht, Willem van (II) (schilder), De kunstkamer van Cornelis van der Geest, RH.S.171, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis, foto: Bart Huysmans & Michel Wuyts

Haecht, Willem van (II) (schilder), De kunstkamer van Cornelis van der Geest, RH.S.171, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis, foto: Bart Huysmans & Michel Wuyts

Altijd al eens willen weten wat er nu achter de deuren van een gesloten museum gebeurt? Hoe je goed moet zorgen voor een verzameling? En waarom de verzameling van Rubens belangrijk is? Martine Maris, conservator van het Rubenshuis en Monique Kontzen, medewerker behoud en beheer, leggen het graag aan je uit.

  • Doelgroep lager onderwijs - VOLZET

 

Beesten bij Rubens. Op safari in Antwerpen in de 17de eeuw - bibliothecaris Ute Staes

Jacht op nijlpaarden en krokodillen met drie jachthonden.

Van woeste vechtende leeuwen tot druk kronkelende slangen op de grond: barokkunstenaars probeerden al dat leven zo realistisch mogelijk weer te geven in hun schilderijen. Maar hoe deden ze dat? Waar kwamen ze exotische dieren uit verre landen tegen toen er nog geen openbare dierentuinen, vliegtuigen, nijlcruises of wildsafari’s bestonden? We gaan zelf op expeditie naar de zeventiende eeuw en duiken in de beestige wereld van Rubens en andere dierenschilders, op zoek naar de nijlpaarden, krokodillen, leeuwen, struisvogels, slangen en andere opmerkelijke dieren die de Vlaamse meesters graag zagen.

  • Doelgroep: lager onderwijs (1ste en 2de leerjaar)

 

 

Wat is een publiekswerker? - Liene Conard

donderdagavondopeningen Ans Brys

Het Rubenshuis is gesloten. Maar wat doet een museummedewerker dan? En wat doet een publiekswerker? Een museum toegankelijk maken voor het publiek is een hele uitdaging. Wat vindt een bezoeker belangrijk? En wat wilt een bezoeker graag weten? Rubens was naast schilder ook een echtgenoot, vader, reiziger, illustrator, tuinier en zoveel meer. Welk stukje van deze intrigerende man wil jij uitleggen aan het publiek? 

  • Doelgroep: secundair onderwijs (2de en 3de graad) - VOLZET

 

Praktisch

Wil je graag een erfgoedklasbak in je klas of op locatie? Mail naar rubenshuis@antwerpen.be voor 10 april 2023 met de volgende gegevens:

  • Naam school en welk leerjaar
  • Aantal leerlingen
  • Voorkeur van datum, uur en locatie
  • Jouw contactgegevens

De erfgoedklasbakken zijn gratis in het kader van erfgoedweek.

Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief