Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunst- en gebruiksvoorwerpen

Rubens woont ongetwijfeld in een riant decor. Hij decoreert zijn woning met voorwerpen die passen bij de architectuur van zijn huis en die zijn stand en goede smaak weerspiegelen.

Welke gebruiksvoorwerpen dat precies waren, weten we niet zeker. Daarvoor ontbreekt de boedelinventaris, die na de dood van Rubens is opgesteld. Toch toont het Rubenshuis vandaag een aantal voorwerpen die zeker in zijn huis stonden, zoals bustes, beeldjes, een tazza en een zilveren kan en schaal. Door archiefonderzoek weten we dat ze vroeger deel uitmaakten van de grote kunstverzameling van Rubens. 

De andere meubelen en voorwerpen uit het museum, zijn authentieke voorwerpen uit Rubens’ tijd. Hij zou de meeste ongetwijfeld herkennen en ook graag in zijn eigen huisraad hebben gehad.

Kunstkast

Kunstkasten of kunstkabinetten zijn een perfecte bergplaats voor kleine schatten uit een kunstverzameling of rariteitenkabinet.

Linnenpers

Het linnengoed was een belangrijk onderdeel van de bruidsschat van de vrouw.

Tazza

Deze ondiepe drinkschaal op een voet, een ‘tazza’, is versierd met een erotische scène uit de geschiedenis van Hercules en Omphale.

Hemelbed

Tot in de 17de eeuw staat het bed in de belangrijkste of enigste kamer van het huis, zo dicht mogelijk bij de haard. De meeste huizen hadden in die tijd maar één kamer. Rijke mensen hadden meer privacy. Zij konden zich een groter huis en een chiquer bed veroorloven.

Torso Belvedere

Deze tekening van de Torso Belvedere maakte Rubens tijdens zijn jarenlang verblijf in Italië.

Schrijf je in op de nieuwsbrief