Skip to main content
Het Rubenshuis en de tuin

Het masterplan

In het 75-jarige bestaan van het museum is de druk op de site steeds groter geworden. Onder impuls van een hefboomsubsidie van Toerisme Vlaanderen, mandateert de Antwerpse gemeenteraad op 30 mei 2016 de Vlaamse Bouwmeester met een studieopdracht voor de ontwikkeling van een visie op onthaal, beleving en werking van het Rubenshuis.

Terug naar overzicht

Het masterplan omvat de volledige site van het Rubenshuis:

  • De kunstenaarswoning, met de Vlaamse en de Italiaanse vleugel die door Rubens is ontworpen.
  • De tuin van de kunstenaar, die ook als groene setting voor een aantal van zijn familieportretten dient.
  • En het aanpalende Kolveniershof, met zowel het historische Kolveniershof als het huidige Rubenianumgebouw.

De site vormt het hart van het stadsblok tussen Wapper, Hopland, Kolveniersstraat en Meir. Ze vormt ook het hart van leven en werk van Peter Paul Rubens in het Antwerpen van de 17de eeuw.

 

Een nieuw gebouw en een nieuwe routing

Om in de toekomst een kwaliteitsvolle dienstverlening en een inspirerende dynamiek te kunnen garanderen, is duidelijk een ruimtelijke uitbreiding en integratie van de twee werkingen op de site nodig. Robbrecht en Daem hebben hiervoor concrete antwoorden uitgewerkt: een nieuw gebouw aan Hopland 13, met onder meer een onthaal, belevingscentrum, museumcafé en de internationaal gewaardeerde bibliotheek van het Rubenianum, en een nieuwe routing die het inzicht in Rubens’ werk en leven vergroot en verdiept.

Paul Robbrecht:

"De site grenst aan een zeer commerciële plek in de stad. Wij proberen ook wel aan de straatzijde een zeer duidelijk signaal te geven: wanneer je deze site hier betreedt, dan kom je in een andere wereld terecht."

 

Een nieuw aangelegde museumtuin en aangepaste kunstenaarswoning

Naast deze ingrepen van Robbrecht en Daem wordt de museumtuin als centrale verbindende factor volledig heringericht, met respect voor het verleden én inspelend op de nieuwe noden. Ook in de kunstenaarswoning wordt een aantal werken doorgevoerd om het comfort en de veiligheid te verhogen.

Dankzij de combinatie en het samenspel tussen de pijlers, is het Rubenshuis in 2024 helemaal klaar voor de toekomst.

Lees meer over...

Voorgevel nieuwbouw © Robbrecht en Daem architecten

Een nieuw gebouw

De noden krijg je niet opgelost binnen de bestaande infrastructuur. Er moet worden uitgebreid, zoveel is duidelijk. Uit een locatieonderzoek blijkt dat de onbebouwde ruimte langs Hopland 13 de meest geschikte plaats is om die zo noodzakelijke uitbreiding te realiseren. De ruimte bevindt zich achter de tuinmuur langs Hopland, tussen twee hogere gebouwen in.

Schrijf je in op de nieuwsbrief