Overslaan en naar de inhoud gaan
Mensen in het Rubenshuis, foto: Sigrid Spinnox.

Een nieuwe routing

De nieuwbouw aan Hopland 13 biedt ademruimte aan de hele site, en vooral aan de bezoeker. Dankzij de nieuwbouw en de nieuwe routing hoeft de bezoeker nu niet meer onvoorbereid het privéleven van Rubens in te duiken.

Terug naar overzicht

Vanop de Wapper, waar het tijdelijke paviljoen verdwijnt en u terug een onbelemmerd zicht op de voorgevel krijgt, gaat het nu eerst richting nieuwbouw. Daar krijgt u tijd en ruimte om te acclimatiseren, om stap voor stap de 21ste eeuw achter zich te laten en steeds dieper tot de werk- en leefwereld van Rubens door te dringen.

In het belevingscentrum wordt u ondergedompeld in het bruisende universum waarin Rubens leeft en werkt. Daarna verlaat u Hopland 13 via de tuin om links de ateliervleugel binnen te gaan en aan een bochtig parcours op zoek naar de kunstenaar én de mens te beginnen. In de Vlaamse vleugel krijgt u stukje bij beetje inzicht in het privéleven van Rubens en zijn gezin.

En net wanneer u denkt hem écht te hebben ontmoet, tovert Rubens nog één verrassing tevoorschijn: de adembenemende portiek van eigen hand, die u meetrekt naar het al even adembenemende tuinpaviljoen.

Na dit grandioze slotakkoord wordt u niet verweesd en overweldigd achtergelaten, maar krijgt u de tijd en ruimte om via de nieuw aangelegde tuin zachtjes nagenietend terug richting onthaal te gaan. Daar kan u nog even vertoeven, in de shop snuisteren of napraten in het museumcafé vooraleer opnieuw de realiteit van de 21ste eeuw in te stappen.

Lees meer over...

De tuin vanuit de lucht

Een nieuw aangelegde tuin

De tuin is in de tijd van Rubens al een groene oase en een plaats van verpozing. De privévertrekken, zijn schildersatelier, de verblijven voor medewerkers en leerlingen: allemaal zijn ze verbonden met de tuin.

Schrijf je in op de nieuwsbrief