Skip to main content
De tuin vanuit de lucht

Een nieuw aangelegde tuin

De tuin is in de tijd van Rubens al een groene oase en een plaats van verpozing. De privévertrekken, zijn schildersatelier, de verblijven voor medewerkers en leerlingen: allemaal zijn ze verbonden met de tuin. Rubens zorgt ervoor dat dit cruciale kruispunt een parel van rust én dynamiek is. De prachtige baroktuin die hij zelf uittekent, dient af en toe zelfs als setting voor zijn schilderijen, waaronder een aantal familieportretten.

Terug naar overzicht

De tuin is een soort ‘biograaf’ en vormt een goede kennismaking met de figuur van Rubens. Ook zijn collega-kunstenaars laten de tuin trouwens meer dan eens in hun schilderijen figureren. Over de tuin van Rubens zelf zijn de bronnen schaars. Het nieuwe ontwerp wordt een eigenzinnige evocatie van de 17de eeuw, met tuinpaden en loofgangen. In de plantenkeuze wordt teruggegrepen naar variëteiten die in de tijd van Rubens worden gebruikt.

De nieuwe museumtuin biedt u de kans om even stil te staan en te genieten van het absolute genie van de kunstenaar, van zijn feilloze feeling voor het combineren van heden en verleden, van rust en beweging, van kleur op kleur. Zo krijgt de nieuwe museumtuin meer internationale uitstraling en wordt het een topvoorbeeld van innovatie geworteld in traditie.

Paul Robbrecht:

"Rubens kiest destijds om aan de Wapper te gaan wonen. Dat was in zijn tijd nog een soort grensgebied tussen het landschap en de ‘buiten’."

Lees meer over...

Het groot atelier van Rubens, foto: Ans Brys.

Een aangepaste kunstenaarswoning

De nieuwbouw, het omkeren van de routing en het opnieuw aanleggen van de museumtuin bieden samen al deels een antwoord op de groeiende druk op het Rubenshuis. Maar ook aan de kunstenaarswoning zijn onvermijdelijk ingrepen nodig.

Schrijf je in op de nieuwsbrief