Overslaan en naar de inhoud gaan
De wandeling in de tuin

De familieman

Rubens maakt bijzonder veel portretten van zijn gezin en zijn familie. Iets wat andere kunstenaars uit die tijd niet of nauwelijks doen. Zijn familieportretten tonen op een heel bijzondere manier welke affectie hij koestert voor hen. De werken zijn gemaakt voor zijn eigen huis. Samen met zijn brieven tonen deze werken zijn liefde voor zijn eerste en tweede vrouw, zijn broer, en zijn kinderen. Leer hier de familie Rubens kennen.

Portret van Rubens met zijn zoon Albert

Rubens' persoonlijke leven

Een overzicht

Lees hier Rubens zijn persoonlijke leven in een kort overzicht.

Maria Pypelinckx

Portret van Rubens' moeder, september 1608

Mijn naam is Maria Rubens. Marie, zeg ik zelf. Ik woon bij de Sint-Michielsabdij aan de Schelde, in de kerk van de abdij zal ik begraven worden. Daar denk ik dikwijls aan, want de winter nadert en mijn astma wordt erger. Ik voel mezelf verzwakken.

Portret van Filips Rubens

Filips Rubens

Portret van Rubens' broer, voorjaar 1611

Mijn broer is een meester van het beeld, ik van het woord. Soms vergeet ik dat, bij het werk in ons stadhuis. Ik ben een van de vier secretarissen van de stad, en de stad houdt ervan dat haar secretarissen goede schrijvers en dichters zijn, in het zuiverste Latijn.

Isabella Brant

Portret van Rubens' eerste echtgenote, 1625

Isabella Brant, de eerste vrouw van Peter Paul Rubens. Ze trouwden op 3 oktober 1609 in de Sint-Michielsabdij en kregen drie kinderen: Clara, Albert en Nicolaas.

Clara Serena Rubens

Clara Serena, lieve, vieve, oudste dochter van Peter Paul Rubens en Isabella Brant. Ze beleeft een heerlijke kindertijd. Maar in 1623 wordt ze plots ziek.

Albert en Nicolaas

Albert Rubens

Portret van Rubens' zoon, januari 1627

Ik ben dertien jaar en ik schrijf een gedicht. Tekenen kan ik niet. Vader heeft wel geprobeerd het me te leren, maar ik houd meer van lezen. Boeken zijn het beste gezelschap. Ze maken me niet verlegen, mensen doen dat dikwijls wel.

Nicolaas Rubens

Portret van Rubens' zoon, september 1655

Mijn vader schetste mij graag, ik was het kind dat hij nodig had om zijn schilderijen te stofferen met mollige cherubijnen. In een paleis in Parijs ben ik nog steeds te zien op een groot schilderij voor de koningin-moeder; ik rijd er voorgoed op de rug van een leeuw, mijn vader heeft het me verteld.

Helena Fourment

Helena Fourment

Portret van Rubens' tweede echtgenote, zomer 1637

Mijn zussen zijn getrouwd met waardige heren. Maar ik, de jongste, ben al 6 jaar getrouwd met de beroemdste man van Antwerpen. Waarom koos hij mij? Hij heeft me zelf eens gezegd. Omdat hij me al schilderde voordat ik geboren was. Ik ben de blonde heilige op het schilderij boven zijn moeders graf. De nimf die hij in Italiƫ vereeuwigde.

Constantia Rubens

Ik heb mijn vader nooit gekend. Acht maanden na zijn sterfdag ben ik geboren. Mijn halfbroer Albert hield me boven de doopvont en de vrouw van mijn halfbroer Nicolaas werd mijn meter. Naar hen ben ik vernoemd. Constantia Albertina.

Schrijf je in op de nieuwsbrief