Overslaan en naar de inhoud gaan
Het groot atelier van Rubens, foto: Ans Brys.

Een gerestaureerde kunstenaarswoning

De nieuwbouw, het omkeren van de routing en het opnieuw aanleggen van de museumtuin bieden samen al deels een antwoord op de groeiende druk op het Rubenshuis. Maar de kunstenaarswoning zelf blijft uiteraard de grootste aantrekking. Dus ook hier zijn fundamentele ingrepen nodig om de druk tegen te gaan en het museum te bewaren voor toekomstige generaties.

Terug naar overzicht

Met de restauratie van zijn woning aan de Wapper pakt het museum Rubens’ grootste meesterwerk aan. Er wordt méér ruimte gecreëerd voor bezoekers en internationale tentoonstellingen. Ook wordt een optimale klimaatcontrole voorzien die aan de hoogste internationale standaarden voldoet. Een volledige interieurrestauratie versterkt de beleving en dankzij een ingebouwde lift wordt het museum grotendeels toegankelijk.

Alle ingrepen gebeuren binnen de bestaande muren en met de grootste zorg. Hiermee is het masterplan van het Rubenshuis compleet en zijn alle pijnpunten voor de komende decennia verholpen.

  • Het museum wordt aangepast aan de nieuwe routing met een introductieruimte en extra zalen voor permanent gebruik.
  • Het hoveniershuisje wordt gerestaureerd en zal toegankelijk zijn voor het publiek.
  • De tijdelijke en permanente exporuimte van de bovenverdieping Italiaanse vleugel wordt toegankelijk met een lift.
  • De nieuwe kelder in de tuin centraliseert alle (nieuwe) technieken. Dit verhoogt  de efficiëntie en vermindert het risico op brand- en waterschade aanzienlijk.
  • De wintergang wordt onderkelderd en creëert nieuwe opslagruimte en een bescheiden professioneel kunstdepot (beide toegankelijk met de lift).
  • Nieuw sanitair en faciliteiten voor personeel en publiek in de vrijgekomen ruimtes (integraal toegankelijk met lift)
  • Het volledige museum wordt geklimatiseerd door brede passieve maatregelen aan het gebouw en aan de hand van nieuwe technieken.
  • Een integrale interieurrestauratie van het volledige huis.

Het Rubenshuis is open tot en met 8 januari 2023. Lees hier meer over de impact van de werkzaamheden tijdens uw bezoek.

 

Werkzaamheden opvolgen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Inschrijven nieuwsbrief

Lees meer over...

Een nieuw onthaal

Timing en kostprijs

Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen zetten samen hun schouders onder het masterplan Rubenshuis. De opening van de nieuwbouw op Hopland is gepland in het voorjaar van 2024. Het vernieuwde Rubenshuis opent in 2027.

Schrijf je in op de nieuwsbrief