Overslaan en naar de inhoud gaan
Zicht op het Rubenshuis vanuit de tuin 2 © Ans Brys

De bouwplannen

De bouwplannen van het Rubenshuis bestaan uit verschillende onderdelen. Lees hier meer over ons masterplan.  

Het Rubenshuis en de tuin

Het masterplan

In het 75-jarige bestaan van het museum is de druk op de site steeds groter geworden. Onder impuls van een hefboomsubsidie van Toerisme Vlaanderen, mandateert de Antwerpse gemeenteraad op 30 mei 2016 de Vlaamse Bouwmeester met een studieopdracht voor de ontwikkeling van een visie op onthaal, beleving en werking van het Rubenshuis.

Voorgevel nieuwbouw © Robbrecht en Daem architecten

Een nieuw gebouw

De noden krijg je niet opgelost binnen de bestaande infrastructuur. Er moet worden uitgebreid, zoveel is duidelijk. Uit een locatieonderzoek blijkt dat de onbebouwde ruimte langs Hopland 13 de meest geschikte plaats is om die zo noodzakelijke uitbreiding te realiseren. De ruimte bevindt zich achter de tuinmuur langs Hopland, tussen twee hogere gebouwen in.

Mensen in het Rubenshuis, foto: Sigrid Spinnox.

Een nieuwe routing

De nieuwbouw aan Hopland 13 biedt ademruimte aan de hele site, en vooral aan u, de bezoeker. Dankzij de nieuwbouw en de nieuwe routing hoeft u nu niet meer onvoorbereid het privéleven van Rubens in te duiken.

Voorbeeld van hoe de nieuwe tuin er zal uitzien.

Nieuwe tuin wordt groene museumzaal

In de nieuwe tuin van het Rubenshuis geniet je binnenkort van 365 dagen per jaar kleur. Het wordt een baroktuin die schittert in elk seizoen. Lees er hier alles over!

Het groot atelier van Rubens, foto: Ans Brys.

Een aangepaste kunstenaarswoning

De nieuwbouw, het omkeren van de routing en het opnieuw aanleggen van de museumtuin bieden samen al deels een antwoord op de groeiende druk op het Rubenshuis. Maar ook aan de kunstenaarswoning zijn onvermijdelijk ingrepen nodig.

Een gesprek met architect Paul Robbrecht

Robbrecht en Daem architecten

Wij spraken met Paul Robbrecht van Robbrecht en Daem architecten over zijn fascinatie voor Rubens en hoe hij door de meester geïnspireerd is in het concept voor het nieuwe onthaalgebouw.

Schrijf je in op de nieuwsbrief