Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktische info

Hier vind je alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat het Rubenshuis dicht tot en met 18 mei 2020. Alle voorstellingen worden tot dan geannuleerd. Bezoekers die een ticket hebben gekocht, krijgen een persoonlijk bericht met meer informatie. 

Adres

Rubenshuis
Wapper 9-11
2000 Antwerpen
tel. +32 3 201 15 55
fax +32 3 227 36 92
rubenshuis@antwerpen.be

Bepaal uw route met Google Maps

 

Openingsuren

Het museum is elke dag open van 10 tot 17 uur, behalve op maandag. Het museum is uitzonderlijk geopend op Paasmaandag en Pinkstermaandag. U kunt tickets kopen tot een half uur voor sluitingstijd.

Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei, O.L.H.-Hemelvaart, 1 november en 25 december.​

 

Bereikbaarheid

Met de trein

 • Neem de trein naar Antwerpen, Centraal Station. Neem vervolgens premetro 15. Stap af aan halte Meir. Volg de Meir tot het plein met een fontein aan uw rechterzijde (Wapper) en sla rechts af. Het Rubenshuis bevindt zich op nummer 9-11.

Met de premetro of tram

 • Premetro 3, 5, 9 en 15
  Stap af aan halte Meir. Volg de Meir tot het plein met een fontein aan uw rechterzijde (Wapper) en sla rechts af. Het Rubenshuis bevindt zich op nummer 9-11.
 • Tram 4
  Stap af aan halte Groenplaats. Volg de Schoenmarkt en de Meirbrug. Kruis de Huidevetterstraat. Volg de Meir tot het plein met een fontein aan uw rechterzijde (Wapper) en sla rechts af. Het Rubenshuis bevindt zich op nummer 9-11.
 • Tram 7
  Stap af aan halte Meirbrug en volg de beschrijving hierboven.
 • Tram 11, 12 en 24
  Stap af aan halte Sint-Katelijnevest. Loop deze straat uit en sla op het einde links af. Volg de Meir tot het plein met een fontein aan uw rechterzijde (Wapper) en sla rechts af. Het Rubenshuis bevindt zich op nummer 9-11.

Met de bus

 • Bus 22: Stap af aan halte Groenplaats en volg de routebeschrijving van tram 4.

Met de Velo

Fietsstation Velo 23 Rubenshuis. Kijk op www.velo-antwerpen.be

Met DeWaterbus over de Schelde

DeWaterbus vormt een handige verbinding tussen Hemiksem en Lillo met o.a. tussenstops in Kruibeke, Zwijndrecht, Sint-Anna en het Steenplein in hartje Antwerpen. De haltes en schepen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en fietsen mogen gratis mee.  Elk half uur zijn er afvaarten; meer praktische info zoals tarieven en dienstregeling vindt u op www.dewaterbus.be.

Met de auto

 • Ring rond Antwerpen, afrit 5a Antwerpen Centrum/Schelde. Volg de Parkeerroute Meir Schouwburg tot P ’Shopping Meir’; P ‘Van Dyck’; P ‘Stadschouwburg’; P ‘Inno Antwerpen’; P ‘Hopland’ of P ‘Horta’.

Opgelet: lage-emissiezone vanaf 1 februari 2017

Komt u met de auto naar Antwerpen? Houd er dan rekening mee dat de hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever vanaf 1 februari 2017 een lage-emissiezone zijn. Voertuigen die te veel roet en fijnstof uitstoten, mogen de lage-emissiezone niet meer inrijden. Kijk tijdig na of uw voertuig aan de toelatingsvoorwaarden voldoet via deze test.

Voertuigen met een buitenlandse nummerplaat (behalve Nederlandse) die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, moet u eenmalig registreren. Dit is gratis en kan ten laatste tot 24 uur nadat u de zone binnenrijdt. Registreer hier uw auto

Meer informatie over de lage-emissiezone in Antwerpen vindt u op www.slimnaarantwerpen.be/LEZ.

 

Huisregels en bagage

Lockers

In het ticketpaviljoen van het Rubenshuis zijn lockers aanwezig waar u jassen, handtassen en kleine rugtassen (dagpacks of schoolrugzakken) kunt achterlaten. U mag uw jas en handtas meenemen in het museum. Het is om veiligheidsredenen echter verplicht om rugzakken en tassen groter dan een A4 formaat in de lockers achter te laten. Paraplu’s worden in de paraplubak aan de ingang van het museum op eigen risico opgeborgen.

Bagage

Voor grote rugzakken, koffers, trolleys en andere reisbagage of grote voorwerpen als kinderwagens en vouwfietsen zijn er helaas geen lockers ter beschikking. Heeft u bagage groter dan A4 formaat, dan kunt u geweigerd worden bij de entree. Laat uw bagage bij uw overnachtingsadres achter of in een van de bagagelockers in het Centraal Station van Antwerpen.

 

Ticketprijzen

€ 8

 • Bezoekers van 26 tot en met 65 jaar

€ 6

 • Bezoekers van 12 tot en met 25 jaar
 • Bezoekers ouder dan 65 jaar
 • Groepen vanaf 12 personen (max. 15 personen per groep)

Gratis

 • Bezoekers jonger dan 12 jaar
 • Laatste woensdag van de maand
 • Begeleiders van mensen met een handicap
 • Schoolgroepen met leraar (leerlingen tot 26 jaar).
 • Kaarthouders: Antwerpenaren met een A-kaart, MuseumpasA-kaarthouders met een kansentarief, ICOM, lerarenkaart, perskaart, Antwerp City Card, Vrienden van de Antwerpse Musea

Bestel tickets

 

Formules

Combiticket met bezoek aan Museum Mayer van den Bergh (geldig voor één week)

Museum Mayer van den Bergh ligt op 500 meter van het Rubenshuis en is zeker een bezoekje waard. U ontdekt er topstukken uit de 14de, 15de en 16de eeuw, waaronder de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. Wij bieden u een voordelig combitarief:

 • Voltarief: U betaalt 10 euro in plaats van 16 euro.
 • Reductietarief: U betaalt 8 euro in plaats van 12 euro.
 • Gratis: U kan gebruik maken van dit tarief als u voldoet aan één van de voorwaarden beschreven onder Tarieven.

Museumpas

Bezoek één jaar lang alle deelnemende Belgische musea.

 • € 59
 • Te koop in de museumshop of online

Koop hier uw museumpas

Meer info op www.museumpassmusees.be/nl

Antwerp City Card

Met de Antwerp City Card heb je dé sleutel in handen om op 24, 48 of 72 uur alle troeven van Antwerpen te ontdekken. Met deze kaart op zak heeft u gratis toegang tot alle Antwerpse musea waaronder het Rubenshuis. De kaart kost 27, 35 of 40 euro en is verkrijgbaar bij Toerisme Antwerpen & Congres.

 

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en buggy’s

Het Rubenshuis is een historisch gebouw zonder lift. Enkel benedenverdieping en tuin zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De medewerkers van het museum assisteren u als rolstoelgebruiker graag indien nodig. Er is een aangepast toilet in het museum.

Buggy's zijn niet toegelaten omwille van de smalle doorgangen in het museum. Zij kunnen bij de start van het bezoek achtergelaten worden bij de portier.

 

Wegwijs in het museum

Bezoek de woning van meester Rubens op eigen houtje. Met deze tips bent u in een wip thuis in zijn huis. Of misschien verkiest u het gezelschap van een professionele gids? Zij leiden u rond in zijn huis en vertellen met vuur over leven en werk van een van de grootste kunstenaars aller tijden.

Museumgids 'Rubenshuis. De hoogtepunten'

De museumgids ‘Rubenshuis. De hoogtepunten’ is een handig boekje met de hoogtepunten van het museum.

Tijdens uw bezoek volgt u de nummers die op de plaatjes staan met het symbool van de museumgids.

Praktisch

 • Gratis
 • Verkrijgbaar aan het onthaal. Beschikbaar in Nederlands, Engels, Frans en Duits
 • Bekijk de museumgids online

Audiotour

De audiotour ‘De meester leeft’ gidst u door het Rubenshuis. Om deze audiotour te volgen, downloadt u de Antwerp Museum App gratis op uw smartphone via de App Store of Google Play.

De tour is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans. 

Lees hier meer over de Antwerp Museum App

Rondleiding met gids

Misschien ontdekt u het Rubenshuis graag in het gezelschap van een professionele gids. Zij zijn helemaal thuis in het museum en vertellen met vuur over leven en werk van de grote kunstenaar.

Het Rubenshuis biedt rondleidingen aan voor volwassenen en scholen.

Reserveer een gids

Visit Antwerpen
Grote Markt 15
2000 Antwerpen
tel 03 232 01 03
fax 03 338 95 08
visit@antwerpen.be

Open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 16 uur.
Gesloten op zaterdag en zondag.

Duur museumbezoek

Voor een museumbezoek op eigen houtje voorziet u best een uur tot anderhalf uur de tijd. U bent uiteraard welkom om te blijven tot sluitingstijd. Een museumbezoek met gids duurt anderhalf uur.

Schrijf je in op de nieuwsbrief