Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto_directeur Ben van Beneden Ans Brys

Bedankt Ben!

Met de aanstelling van Bert Watteeuw neemt het Rubenshuis afscheid van Ben van Beneden, die op pensioen gaat. Naast een kunstkenner was Ben als directeur een inspirator, een strateeg, een coach en diplomaat zoals Rubens. Met een bijzonder woord van dank en een warm hart zwaaien de collega’s van het Rubenshuis Ben uit.

Ben van Beneden leidde sinds 2010 het Rubenshuis. Samen met zijn team realiseerde hij heel wat internationale tentoonstellingen waaronder Kamers vol kunst, Palazzo Rubens en Rubens privé. Hij focuste echter vooral op de herwaardering en de verrijking van de collectie en van de kunstenaarswoning. Zo plaatste hij de urgentie van een restauratie voor de portiek en het tuinpaviljoen  – de oorspronkelijke, door Rubens’ ontworpen onderdelen van het huis – opnieuw op de agenda. Met succes want na jarenlange voorbereiding werd de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen in 2019 afgerond. De restauratie en de beschermende vlinderluifel oogstten internationaal lof en waardering. In de zorg voor de kunstcollectie legde Van Beneden diezelfde precisie en durf voor de dag onder meer met de restauratie van het Zelfportret van Rubens.

Een speerpunt in het beleid van Ben van Beneden zijn de bruiklenen uit publieke en particuliere collecties. Door een ontoereikend aankoopbudget zocht hij naar inventieve oplossingen om het verhaal over Rubens aan te vullen en te verdiepen. Op deze manier presenteerde Van Beneden tal van meesterwerken in Antwerpen, zoals De Kindermoord te Bethlehem van Rubens en ‘David Bowie’s Tintoretto’. Daarnaast werkte hij nauw samen met de Koning Boudewijnstichting, een samenwerking die onder meer resulteerde in een permanent bruikleen van topkwaliteit: De apostel Mattheüs van de jonge Anthony van Dyck. Hij lag ook aan de basis van de oprichting van het Rubenianum Fund, een organisatie die, onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting, de catalogue raisonné van Rubens financiert: het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard. In de periode van zijn directeurschap steeg het aantal jaarlijkse bezoekers van het Rubenshuis gestaag van 140.000 naar 210.000 in 2019.

Dank je wel Ben!

Schrijf je in op de nieuwsbrief