Overslaan en naar de inhoud gaan
De Kunstkamer_Afbeelding

De Kunstkamer van Cornelis van der Geest naar Museo del Prado in Madrid

De Kunstkamer van Cornelis van der Geest uit de collectie van het Rubenshuis is aangekomen in één van de meest prestigieuze musea ter wereld. Het schilderij zal twee jaar te zien zijn het Museo del Prado in Madrid.

Ode aan de Antwerpse schilderkunst

Begin zeventiende eeuw ontstond in Antwerpen een exclusief genre in de schilderkunst: ‘Constkamers’. In zo’n kunstkamer vangt de schilder de collectie van een trotse kunstverzamelaar, zodat die ermee kan pronken. Meester in het genre was Antwerpenaar Willem van Haecht. Slechts enkele van zijn schilderijen zijn gekend: drie zeldzame Kunstkamers van Cornelis van der Geest, een belangrijk Antwerpse kunstverzamelaar en mecenas van Rubens. Eentje daarvan uit 1628 behoort tot het Rubenshuis. Het schilderij staat op de Vlaamse topstukkenlijst en kreeg in 2021 een grondige restauratie van de specialisten van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

Het genre van de kunstkamers werd beoefend door een beperkt aantal schilders. Voor zover valt na te gaan zijn er niet meer dan zo’n honderd schilderijen bewaard gebleven. Ze waren bestemd voor de vrije markt, maar soms ook voor vorstelijke opdrachtgevers. Waarom dit fascinerende genre vooral in Antwerpen werd uitgeoefend is lastig te beantwoorden.

De kunstkamer van Cornelis van der Geest

Wat is er te zien?

De kunstkamer ontrafeld

Maar liefst 43 schilderijen, waarvan er vandaag nog 24 gekend zijn, sieren de wand op De kunstkamer van Cornelis van der Geest. Kunstliefhebbers, kunstenaars en andere voorname personages ontmoeten elkaar in deze imaginaire wereld. Rondom hen schitteren collecties schilderijen, beelden, grafiek, antieke munten, globes, porselein en veel meer. Er is heel wat te zien op dit werk en er valt ook veel over te vertellen. We pikken er een aantal dingen uit.

Onderzoek kunstkamer

Restauratie onder de loep

De kunstkamer ontrafeld

Na een complexe restauratie van ruim twee jaar hangt De kunstkamer van Cornelis van der Geest terug in het Rubenshuis. Het internationaal topstuk uit de eigen collectie kreeg in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) een integrale conservatie- en restauratiebehandeling. Dankzij een zorgvuldige restauratie van het houten paneel, een vooruitstrevende ondersteuning aan de achterzijde en een bescherming op maat, is de duurzame bewaring van dit topstuk verzekerd voor vele toekomstige generaties.

Schrijf je in op de nieuwsbrief