Overslaan en naar de inhoud gaan

Restauraties

Zorg dragen voor onze collectie

Bij restauraties werkt het Rubenshuis samen met zelfstandige restaurateurs of de dienst Behoud en Beheer van de Musea stad Antwerpen. Dat is een gedreven team dat zich specialiseert in de conservatie en restauratie van alle collecties van de Musea van de stad. Hieronder vindt u een overzicht van de objecten die zeer binnenkort, vandaag of recent in restauratie zijn (geweest).

Restauratie van een huisaltaar

Sinds kort kan u in de vaste opstelling dit rijk versierde barokke huisaltaar bewonderen. Het collectiestuk bevond zich jarenlang in het centraal depot van de musea, maar staat nu te blinken in het Rubenshuis. Restauratoren Martijn Breunesse en Marc Leenaerts gaven het meesterwerkje zijn pracht en praal van weleer terug. Het schilderijtje dat het hart vormt van dit pronkobject is een kopie in miniatuur naar een werk van Rubens. Hiermee is de link met Rubens en zijn huis compleet.

De kunstkamer van Cornelis van der Geest

De kunstkamer van Cornelis van der Geest ontrafeld

Ode aan de Antwerpse schilderkunst

Begin zeventiende eeuw ontstond in Antwerpen een exclusief genre in de schilderkunst: kunstkamers. Het Rubenshuis bezit een uniek werk uit 1628: De kunstkamer van Cornelis van der Geest. Schilder Willem van Haecht vangt in het werk de collectie van de trotse kunstverzamelaar Van der Geest zodat die ermee kan pronken. Het schilderij staat op de Vlaamse topstukkenlijst en kreeg een grondige restauratie.

Restauratie portiek en tuinpaviljoen voltooid

De eyecatchers van het Rubenshuis, de portiek en het tuinpaviljoen, zijn terug zichtbaar. Na anderhalf jaar is de restauratie voltooid. Beide bouwwerken zijn ontworpen door Rubens zelf en bevatten zeldzame sporen van de meester als architect.

Zelfportret Rubens gerestaureerd

Het zelfportret van Rubens is gerestaureerd. De restauratie startte in 2017 en duurde ongeveer één jaar. Ze werd uitgevoerd door.het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel). Het atelier geniet – onder meer dankzij de restauratie van het Lam Gods – wereldfaam.

De verborgen symboliek in de Dame op de vismarkt in Antwerpen

Goed gekeurd, een dubbelzinnig markttafereel

Op het eerste zicht lijkt zich een doodgewoon tafereel af te spelen op de vismarkt in Antwerpen. Maar er is meer aan de hand.

Zelfportret Rubens

Het zelfportret van Rubens is één van de blikvangers en vaste waarden van het Rubenshuis.

Tuin en pergola

Een van de mooie plekjes die u in het huis van Rubens kan bezoeken, is de tuin. De tuin is een reconstructie van de tuin zoals Rubens die voor ogen had in zijn tijd.

Gerestaureerde Jordaens geeft geheimen prijs

Na een restauratie die een jaar in beslag nam, kunt u het monumentale werk ‘Neptunus en Amphitrite’ van Jacob Jordaens opnieuw in z’n volle, kleurrijke glorie bewonderen in het Rubenshuis. De restauratie bracht ook enkele verrassende details aan het licht.

Schrijf je in op de nieuwsbrief