Overslaan en naar de inhoud gaan

Linnenpers

Het linnengoed was een belangrijk onderdeel van de bruidsschat van de vrouw.

Luxueus, verzorgd linnen is een statussymbool, de graadmeter voor de welstand van een gezin. De vrouw des huizes draagt dus heel goed zorg voor haar linnengoed. Daarom krijgt de linnenpers een ereplaats in het huis. 

 

Maandag, wasdag

De kwaliteit en het uitzicht van huislinnen geeft status aan een 17e eeuws gezin. Een van de belangrijkste taken van de vrouw des huizes is het verzorgen en bewaren van haar linnengoed. Een gedekte tafel is niet compleet zonder tafellaken. Dat is een hoop wasgoed. Wassen gebeurt in openlucht. De zuurstof van een frisgroen gazon bleekt het wasgoed. Nadat het gesteven en gestreken is, gaat het – netjes opgeplooid – tussen de linnenpers. Die perst een mooi profiel in het linnengoed.

 

17de eeuwse linnenpers opnieuw in gebruik

In de linnenkamer en tussen de linnenpers ziet u hoe in Rubens’ tijd linnengoed werd geperst en bewaard in de linnenkast. 

 

Linnenpers als statussymbool

Het linnengoed is in de 17de eeuw een belangrijk onderdeel van de bruidsschat van de vrouw. Luxueus, verzorgd linnen is een statussymbool, de graadmeter voor de welstand van een gezin. De vrouw des huizes draagt dus heel goed zorg voor haar linnen. Daarom krijgt de linnenpers een ereplaats in het huis. 

 

Zeldzaam

Linnenpersen werden even kunstig uitgevoerd als kasten of tafels. Maar omdat hun functie in de loop van de tijd verloren ging, gingen er ook veel linnenpersen verloren. Authentieke linnenpersen zijn zeldzaam.

Het antieke linnen dat u ziet tussen de pers en in de linnenkast van de familie Rubens, komt uit de collectie van de Nederlandse linnenexperte Sanny de Zoete. Ze behandelde het linnengoed op dezelfde wijze als dat pakweg 400 jaar geleden gebeurde. Het was een hele klus die ook voor beide dames Rubens, Isabella en Helena, en hun personeel tot de dagdagelijkse bezigheden behoorden.

onbekend (meubelmaker), Linnenpers, RH.M.143, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis, foto: Michel Wuyts & Louis De Peuter

onbekend (meubelmaker), Linnenpers, RH.M.143, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis, foto: Michel Wuyts & Louis De Peuter

linnen, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis

linnen, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis

Schrijf je in op de nieuwsbrief