Overslaan en naar de inhoud gaan
Een nieuw onthaal

Timing en kostprijs

Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen zetten samen hun schouders onder het masterplan Rubenshuis. De werken starten dit najaar, de opening van het vernieuwde Rubenshuis is gepland in 2024.

Terug naar overzicht

 

Timing

  • Winter 2021: werken tuin fase 1
  • Januari 2022 – januari 2024: werken nieuwbouw Hopland
  • Midden 2022 – december 2023: werken Rubenshuis
  • Najaar 2023 – voorjaar 2024: werken tuin fase 2
  • 2024: inrichten nieuwbouw Hopland en Rubenshuis
  • In de loop van 2024: opening vernieuwde Rubenshuis

 

De kostprijs

Een belangrijke hefboom voor de ontwikkeling van het masterplan is een subsidie van Toerisme Vlaanderen van net geen 3 miljoen euro. Deze subsidie is de inleg van een totaalvisie op de kunstenaarswoning en omgeving die in nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed is opgemaakt.

Stad Antwerpen zet haar schouders onder dit geïntegreerd plan met een genereuze investering. Zo vloeit er nog deze beleidsperiode 17 miljoen euro naar de uitvoering van de nieuwbouw aan Hopland 13, de herinrichting van de museumtuin, het omdraaien van de museumrouting en het wegwerken van een aantal pijnpunten in de kunstenaarswoning.

Lees meer over...

Het Rubenshuis, klaar voor de toekomst

Een masterplan voor de meester

Het stadsbestuur besliste om een masterplan voor het Rubenshuis op te maken. Het plan wil de infrastructuur verbeteren én aan het Rubenshuis de levendige en inspirerende samenhang van de 17de eeuw teruggeven. Op een al even visionaire manier als Rubens, zodat de site verankerd wordt in de 21ste eeuw en klaar is voor de toekomst.

Een gesprek met architect Paul Robbrecht

Robbrecht en Daem architecten

Wij spraken met Paul Robbrecht van Robbrecht en Daem architecten over zijn fascinatie voor Rubens en hoe hij door de meester geïnspireerd is in het concept voor het nieuwe onthaalgebouw.

Schrijf je in op de nieuwsbrief