Overslaan en naar de inhoud gaan
ans_brys_20150203_D9O9292.jpg © Ans Brys

Geef of krijg les in het leerlingenatelier van Rubens

Mogelijk van 26 tot en met 29 april tijdens erfgoedweek

Het meest legendarische leslokaal in Antwerpen? Dat is zonder twijfel het leerlingenatelier van het Rubenshuis. Tijdens erfgoedweek stellen we dit exclusief open voor lessen. Een echte buitenkans want deze ruimte is niet publiek toegankelijk.

Onderwijs zit in het DNA van deze wonderlijke plek. Toen Rubens het huis aan de Wapper kocht in 1610, betaalde hij niet alleen cash maar ook met een schilderij én met de belofte om de zoon van de verkoper te “leeren en onderwysen … in de conste van schilderen”. Een opleiding bij Rubens was duidelijk goud waard.

Rubens’ succes als leermeester is zo groot dat zelfs een door burgemeester Nicolaas Rockox voorgedragen pupil op een wachtlijst vliegt. In een brief uit 1611 schrijft de kunstenaar dat hij meer dan honderd kandidaten moest afwijzen door de overweldigende vraag. Wie wel in de leer kon bij onze grootste meester kwam terecht in een atelier waar creativiteit, samenwerking en internationalisme voor artistiek vuurwerk zorgden.

Generaties kunstenaars werden hier opgeleid. Zonder die leerlingen, die vaak ook medewerkers werden, zou het oeuvre van Rubens een stuk kleiner zijn én zouden de zalen van onze musea er een stuk kaler uitzien. Onderwijs is dus fundamenteel voor het Rubenshuis.

Tijdens erfgoedweek 2022 stelt het Rubenshuis daarom exclusief het leerlingenatelier ter beschikking voor lessen. Deze ruimte in het museum is niet voor het publiek toegankelijk. Dit is dus een buitenkans! Gezien het historische karakter van het leerlingenatelier zijn de faciliteiten beperkt, onderling af te spreken.

Praktisch

  • Je kan het leerlingenatelier van het Rubenshuis reserveren om zelf les te geven als leerkracht of om een les te krijgen. Directeur Bert Watteeuw geeft heel graag meer tekst en uitleg, klik hier.
  • Reserveren? Dat kan via liene.conard@antwerpen.be en dat voor vrijdag 22 april.

Hou er rekening mee dat gezien het historisch karakter van het leerlingenatelier de faciliteiten beperkt zijn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief