Skip to main content
Zicht op het Rubenshuis vanuit de tuin 2 © Ans Brys

The building plans

The Rubens House construction plans consist of several components. Read more about our master plan here.

Het Rubenshuis en de tuin

The master plan

Pressure on the site has increased steadily in the seventy-five years since the museum opened. With the impetus provided by a leverage grant from Tourism Flanders, Antwerp City Council asked the Flemish Government Architect on 30 May 2016 to develop a vision for the reception, experience and operation of the Rubens House.

Voorgevel nieuwbouw © Robbrecht en Daem architecten

A new building

The various needs that exist cannot be solved within the existing infrastructure. Expansion is needed – that much is clear. A location study shows that the undeveloped space along 13 Hopland is the most suitable place to achieve this much-needed expansion. It is located behind the garden wall along Hopland, between two taller buildings.

Mensen in het Rubenshuis, foto: Sigrid Spinnox.

A new routing

The new building at 13 Hopland provides breathing space for the entire site, and especially for you, the visitor. Thanks to the new building and the new routing, you will no longer have to dive straight into Rubens’ private life unprepared.

De tuin vanuit de lucht

A newly landscaped garden

The garden was already a green oasis and a place of relaxation in Rubens’ own time. The private quarters, his painting studio, the accommodation for assistants and pupils are all connected to the garden.

Het groot atelier van Rubens, foto: Ans Brys.

A restored artist’s dwelling

The new-build, the reversed routing, and the redevelopment of the museum garden combined provide a partial response to the growing pressure on the Rubens House. The greatest attraction continues to be the artist’s home, of course. Here too, crucial interventions are needed to counter the pressure and preserve the museum for future generations.

An interview with architect Paul Robbrecht

Robbrecht and Daem architects

We spoke with Paul Robbrecht from Robbrecht and Daem architects about his fascination for Rubens and how he was inspired by the master in the concept for the new reception building.