Direkt zum Inhalt
Voorgevel nieuwbouw © Robbrecht en Daem architecten

Een nieuw gebouw

De noden krijg je niet opgelost binnen de bestaande infrastructuur. Er moet worden uitgebreid, zoveel is duidelijk. Uit een locatieonderzoek blijkt dat de onbebouwde ruimte langs Hopland 13 de meest geschikte plaats is om die zo noodzakelijke uitbreiding te realiseren. De ruimte bevindt zich achter de tuinmuur langs Hopland, tussen twee hogere gebouwen in.

Terug naar overzicht

Een nieuwbouw ontwerpen voor een historische site is geen lichtzinnige oefening. Verleden en toekomst op één site samenbrengen zonder tekort te doen aan het ene of het andere, vraagt visie en verbeelding. Peter Paul Rubens doet het Robbrecht en Daem 400 jaar geleden voor, wanneer hij een bestaande woning in Vlaamse stijl op een flamboyante manier verbindt met een nieuwe, verbluffende architectuur geïnspireerd door Italië. Robbrecht en Daem tasten dat evenwicht anno 2021 even ingenieus af.

Paul Robbrecht:

"De portico, de arcade, heeft een heel sterke présence naar de binnenkoer toe en daar doorheen ervaar je het tuinpaviljoen, dat een soort van focus is in die perspectieflijn. Ons gebouw staat helemaal zijdelings.
Het staat niet in die perspectieflijn. Het is er, maar het staat niet expliciet in het midden of op de achtergrond."

 

Een leesbaar onthaalgebouw

Hopland 13 wordt een makkelijk ‘leesbaar’ en heel toegankelijk onthaalgebouw, voorzien van alle nodige faciliteiten. Vanop het gelijkvloers vertrekken twee monumentale wenteltrappen. De trap naar de ondergrondse bouwlaag geeft toegang tot een multimediaal belevingscentrum rond Rubens en de plek waar hij woonde en werkte. De trap naar boven leidt de bezoeker naar het museumcafé waar hij of zij kan verpozen. Vanop dit niveau wentelt een derde trap naar de publieke leeszaal van het onderzoeksinstituut. Daar kunnen geïnteresseerde museumbezoekers, bibliotheekbezoekers en onderzoekers zich verdiepen in de leefwereld van Rubens en zijn tijdgenoten. Boven deze drie publieke bouwlagen komen de backoffice functies.

Paul Robbrecht:

"Het heel bijzondere is dat het huis van Rubens,
dat dubbele huis eigenlijk, zich veruitwendigt in een portico, en dan in een tuin en in een paviljoen.
Er is een totaalsite aanwezig. Dat is een bijzonder gegeven om iets nieuws aan toe te voegen."

Lees meer over...